Skip to content

Jak dobrze wybrać patelnię?

patelnia-eloDobra patelnia to duży krok do osiągnięcia sukcesu w kuchni. Oczywistym jest, że podstawą są zdolności kulinarne gospodyni, jednak na nic się one nie zdadzą, jeśli świetnie przygotowana potrawa po prostu się przypali lub nierówno upiecze.

Na rynku istnieje wiele patelni produkowanych z różnych materiałów: aluminium, stal, żeliwo i inne stopy metali oraz ich kombinacje ze szkłem żaroodpornym, emalią a także powłoką teflonową. Decydując się na patelnie powinniśmy brać pod uwagę w jaki sposób przewodzi ciepło, jej stopień odporności na temperaturę, obtłuczenia oraz odkształcenia mechaniczne. Dużą zaletą jest także bezpieczeństwo użytkowania i łatwość utrzymania czystości. Ciekawym rozwiązaniem jest patelnia grillowa, która pozwala na przygotowanie pysznych, beztłuszczowych potraw. Będzie ona zdrowszą alternatywą dla grilla. Wybierając patelnię powinniśmy także zwrócić uwagę jaką mamy kuchnię: gazową, elektryczną czy może węglową? Podsumowując: wybór patelni może okazać się większym wyzwaniem niż na początku sądziliśmy.

Comments are closed.