Skip to content

Stal chirurgiczna – zbytek czy przyszłość kuchni?

nóż-gerlachWielu z nas, w tym nawet niektórzy pasjonaci gotowania, nie słyszało o naczyniach ze stali chirurgicznej i licznych zaletach, które mają wykonane z niej naczynia kuchenne. Zdarza się też często, że nie wiemy na ich temat zbyt dużo, nawet już posiadając je w domu, gdyż nie rozróżniamy ich od zwykłych garnków. Z drugiej strony, postrzegając je jako ekstrawagancką nowinkę, łatwo łączymy z wysoką, niedostępną ceną, która w rzeczy samej nie jest wziętą znikąd plotką – już cena pojedynczego elementu takiego zestawu kuchennego potrafi przekraczać tysiąc złotych. Czy zatem warto wydawać aż tyle, skoro w sklepach nie brak o wiele tańszych zwykłych, podobnych często naczyń ze zwyczajnego metalu?
Stal chirurgiczna, jak sama nazwa mówi, ma swoje podstawowe zastosowanie w szpitalach i na salach operacyjnych, gdzie od używanych tam narzędzi, urządzeń i implantów wymaga się pewnych specyficznych, rzadko spotykanych właściwości, w tym odporności na uszkodzenia, temperaturę, a szczególnie brak reakcji na inne substancje. Jednak dopiero około dwadzieścia lat temu pojawiło się spostrzeżenie, że te same cechy mogą być równie przydatne w naszej kuchni. Stop chromu i niklu, bo to o nim mowa, posiada wielką przewagę nad metalami, z których tradycyjnie wytwarza się naczynia do gotowania – począwszy od aluminium (które z powodu jawnej szkodliwości na szczęście coraz trudniej spotkać) po nie tracący popularności teflon. Ten ostatni, podobnie zresztą jak naczynia emaliowane, jest bezpieczny jedynie do momentu zdarcia wierzchniej powłoki. Później (co w przypadku patelni, nawet stykających się jedynie z drewnianymi łopatkami, następuje już po połowie roku) najwłaściwiej byłoby naczynie wyrzucić, ponieważ odsłaniają się głębsze warstwy, nieprzystosowane do kontaktu z wodą i wydzielające obfitość metali, które z kolei wchłaniane są przez jedzenie. Naczynia ze stali chirurgicznej mają tu przewagę nie tylko dlatego, że nie emitują żadnych pierwiastków i nie da się ich zarysować, ale także dlatego, że zbudowane są w całości (za wyjątkiem uchwytów) z jednego metalu – możemy mieć zatem pełne zaufanie co do ich składu i integralności.
Na zdrowiu i estetyce zalety się jednak nie kończą – towarzysząca temu rodzajowi naczyń trwałość, grubość i ciężar zapewnia oszczędność na każdym etapie ich użytkowania. Chodzi nie tylko o oczywiste następstwa cech, która umożliwia im długotrwałe trzymanie ciepła (a przy odpowiednim przykryciu nawet gotowanie potrawy długie minuty po zdjęciu garnka z kuchni) i dzięki temu zysk z niewykorzystanego gazu lub prądu. Ważna jest też pierwsza cecha, trwałość, której znaczenie nie bez powodu potwierdzane jest gwarancją producentów, sięgającej niekiedy dwudziestu pięciu lat. Naczynia ze stali chirurgicznej wyglądają po tym czasie jak kupione wczoraj, co wyróżnia je od zbliżonych pod względem koloru i masywności podróbek.
Warto więc poważnie przemyśleć wszystkie zalety niezniszczalnych i nowoczesnych naczyń ze stali nierdzewnej, które same na siebie zarabiają i ocenić samemu, czy faktycznie tanie blaszane garnki mniej nas kosztują.

Comments are closed.