Francuska książka kucharska z 1653 roku podaje przepis na \"jajka po polsku\". Mowa tu o naszej jajecznicy, jednak w dawnych czasach jej przygotowanie wyglądało nieco inaczej. Zapewne stwierdzenie, że ile gospodyń, tyle jest i odmian tego prostego dania. Każdy potrafi ją przyrządzić na sw&oacute;j spos&oacute;b. Sztuka ta wydaje się być niezbyt skomplikowana i nawet ci, kt&oacute;rzy z gotowaniem nie mają nic wsp&oacute;lnego, te danie uda im się stworzyć w zaciszu własnej kuchni. </span></span></span></p>
<p lang=\"pl-PL\"><span style=\"color: #333333;\"><span style=\"font-family: Georgia;\"><span> Odmian jajecznicy jest wiele, wr&oacute;cę natomiast do przepisu, o kt&oacute;rym mowa na wstępie. Według niego początkowo należy namoczyć miąższ białego chleba w bulionie i to nie tym z kostki, ponieważ to wsp&oacute;łczesny wynalazek dla leniwych. Nasiąknięte pieczywo następnie należy rozetrzeć w moździerzu. Możemy ułatwić sobie tą czynność i użyć blendera. Następnie należy rozbić dwanaście lub więcej jaj- zapewne przepis był pisany z myślą o posiłku dla kilku os&oacute;b, bo taką porcją spokojnie naje się czteroosobowa rodzina. Jajka oczywiście należy posolić i stopniowo dodawać masę chlebową. Do masy jajecznej należy r&oacute;wnież dodać trochę kandyzowanej sk&oacute;rki cytrynowej, kt&oacute;rą wcześniej starto lub drobno obrano. Przed smażeniem najpierw powinno się do całości dodać rozpuszczone i lekko zrumienione masło. W trakcie smażenia należy jajecznicę uważnie mieszać i czekać, aż jajka się zetną. Przepis podaje wskaz&oacute;wkę, że bulion można zastąpić mlekiem. Dość to niecodzienne rozwiązanie, by dodawać pieczywo, jednak p&oacute;ki się samemu nie spr&oacute;buje ciężko jest to oceniać.</span></span></span></p>
<p lang=\"pl-PL\"><span style=\"color: #333333;\"><span style=\"font-family: Georgia;\"><span> Obecna moda powrotu do przepis&oacute;w babć lub jeszcze tych odleglejszych jest r&oacute;wnież dużym wyzwaniem dla wsp&oacute;łczesnej kuchni. Jajka po polsku to prosta potrawa, kt&oacute;rą każdy może sprawdzić we własnym domu. Wielu amator&oacute;w jaj, zapewne zachwyci prostota i ciekawa konsystencja tego dania. Zapewne nie jedna osoba pr&oacute;bowała w swojej kuchni urozmaicić jajecznicę r&oacute;żnymi dodatkami. Jajka jako baza potrawy sprawdzają się wyśmienicie. Ich smak komponuje się z wieloma warzywami, mięsem, grzybami… Może warto sprawdzić jak staropolski przepis da sobie radę wsp&oacute;łcześnie? Wykonanie nie jest trudne, a i składniki są og&oacute;lnodostępne, co działa na jego korzyść.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.