Skip to content

Przepis na jajeczniće staropolską

jajecznicaFrancuska książka kucharska z 1653 roku podaje przepis na \"jajka po polsku\". Mowa tu o naszej jajecznicy, jednak w dawnych czasach jej przygotowanie wyglądało nieco inaczej. Zapewne stwierdzenie, że ile gospodyń, tyle jest i odmian tego prostego dania. Każdy potrafi ją przyrządzić na swój sposób. Sztuka ta wydaje się być niezbyt skomplikowana i nawet ci, którzy z gotowaniem nie mają nic wspólnego, te danie uda im się stworzyć w zaciszu własnej kuchni. </span></span></span></p>
<p lang=\"pl-PL\"><span style=\"color: #333333;\"><span style=\"font-family: Georgia;\"><span> Odmian jajecznicy jest wiele, wrócę natomiast do przepisu, o którym mowa na wstępie. Według niego początkowo należy namoczyć miąższ białego chleba w bulionie i to nie tym z kostki, ponieważ to współczesny wynalazek dla leniwych. Nasiąknięte pieczywo następnie należy rozetrzeć w moździerzu. Możemy ułatwić sobie tą czynność i użyć blendera. Następnie należy rozbić dwanaście lub więcej jaj- zapewne przepis był pisany z myślą o posiłku dla kilku osób, bo taką porcją spokojnie naje się czteroosobowa rodzina. Jajka oczywiście należy posolić i stopniowo dodawać masę chlebową. Do masy jajecznej należy również dodać trochę kandyzowanej skórki cytrynowej, którą wcześniej starto lub drobno obrano. Przed smażeniem najpierw powinno się do całości dodać rozpuszczone i lekko zrumienione masło. W trakcie smażenia należy jajecznicę uważnie mieszać i czekać, aż jajka się zetną. Przepis podaje wskazówkę, że bulion można zastąpić mlekiem. Dość to niecodzienne rozwiązanie, by dodawać pieczywo, jednak póki się samemu nie spróbuje ciężko jest to oceniać.</span></span></span></p>
<p lang=\"pl-PL\"><span style=\"color: #333333;\"><span style=\"font-family: Georgia;\"><span> Obecna moda powrotu do przepisów babć lub jeszcze tych odleglejszych jest również dużym wyzwaniem dla współczesnej kuchni. Jajka po polsku to prosta potrawa, którą każdy może sprawdzić we własnym domu. Wielu amatorów jaj, zapewne zachwyci prostota i ciekawa konsystencja tego dania. Zapewne nie jedna osoba próbowała w swojej kuchni urozmaicić jajecznicę różnymi dodatkami. Jajka jako baza potrawy sprawdzają się wyśmienicie. Ich smak komponuje się z wieloma warzywami, mięsem, grzybami… Może warto sprawdzić jak staropolski przepis da sobie radę współcześnie? Wykonanie nie jest trudne, a i składniki są ogólnodostępne, co działa na jego korzyść.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.