Jest dużo zdrowsze niż smażenie czy pieczenie, jednak nie wszyscy się nad tym zastanawiają.
Podczas gotowania na parze zostaje dużo więcej składników odżywczych (witamin, soli mineralnych). Jest to w dużej mierze spowodowane temperaturą, która jest o wiele niższa niż na patelni czy w piecyku. Dużo osób wymawia się brakiem smaku takich potraw, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie doprawienia ich!
Dania gotowane wyróżniają się dużo mniejszą kalorycznością, głównie dzięki braku konieczności dodawania do potraw oleju. Ten sposób przyrządzania pozwala także zachować naturalny wygląd i aromat potraw.
Osoby cierpiące na różne dolegliwości (głównie żołądkowe czy sercowe) są zmuszeni korzystać niemal wyłącznie z takiego sposobu przyrządzania potraw. Nie należy w takim wypadku tylko narzekać na brak smaku potraw, ale ?podkręcić? go przyprawami i zastanowić się nad masą korzyści z tego płynącą. Potraw nienadających się do gotowania na parze jest natomiast niewiele, więc można cieszyć się prawie nieograniczonym wyborem.
Osoby zdrowe, które odżywiają się w taki sposób natomiast, mogą uniknąć wielu chorób. Gotowanie potraw na parze szczególnie jest polecane osobom, których codzienne życie wiąże się ze stresem, ciężką pracą fizyczną czy psychiczną.
Przydatne urządzenia do gotowania na parze


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.